[3]
Geneza tÅ‚ustego czwartku siÄ™ga pogaÅ„stwa. ByÅ‚ to dzieÅ„, w którym Å›wiÄ™towano odejÅ›cie zimy, a nadejÅ›cie wiosny. Ucztowanie opieraÅ‚o siÄ™ na jedzeniu tÅ‚ustych potraw, szczególnie miÄ™s i piciu wina, a zagryskÄ™ stanowiÅ‚y pÄ…czki przygotowane z ciasta chlebowego i nadziewane sÅ‚oninÄ….
W specyficzny sposób obchodzono tÅ‚usty czwartek w MaÅ‚opolsce. Nazywano go czwartkiem Combrowym. Legenda pochodzi od nazwiska żyjÄ…cego w XVII wieku krakowskiego burmistrza Combra, zÅ‚ego i surowego dla kobiet majÄ…cych swoje kramy na rynku krakowskim. Mówiono wtedy: Pan Bóg wysoko, król daleko, któż nas zasÅ‚oni przed Combrem. UmarÅ‚ on podobno w czwartek tÅ‚usty. W każdÄ… rocznicÄ™ Å›mierci przekupki na targu urzÄ…dzaÅ‚y wiÄ™c hucznÄ… zabawÄ™ i taÅ„ce. Podczas zabawy zaczepiaÅ‚y mężczyzn, których zmuszaÅ‚y do taÅ„ca za krzywdy, które wyrzÄ…dziÅ‚ Combr.
W Polsce zwyczaj jedzenia pÄ…czków w wersji sÅ‚odkiej pojawiÅ‚ siÄ™ w XVI wieku. WyglÄ…daÅ‚o to inaczej niż obecnie – w Å›rodku miaÅ‚y bowiem ukryty orzeszek lub migdaÅ‚. Ten kto trafiÅ‚ na taki szczęśliwy pÄ…czek, miaÅ‚ cieszyć siÄ™ dostatkiem i powodzeniem.
Galeria zdjęć [4]
Urszula OchociÅ„ska – przewodniczÄ…ca Klubu Seniora.